Press

Agencija MitniciАгенция „Митници“ оглавява рейтинга на държавните институции, създадени със закон, в последното представяне на резултатите от Гражданския одит на активната прозрачност 2024 на Програма „Достъп до информация“ (ПДИ), предава БТА.

Всяка година ПДИ осъществява одит на интернет страниците на административните структури на

AEC DirectorТази информация е от висок обществен интерес и трябва да бъде дадена, смята адв. Александър Кашъмов

АЕЦ "Козлодуй" крие при колко от служителите ѝ са открити здравословни проблеми при медицинските прегледи, които се извършват в централата. Това е изводът от писмо на шефа на държавното предприятие Валентин Николов в отговор на заявление на "Сега" за достъп до обществена информация.

KPKONPIКПКОНПИ, която трябваше да бъде закрита, се мултиплицира в две комисии със същия състав и с още правомощия

Адв. Александър Кашъмов, изпълнителен директор на Програма Достъп до информация: "Има ясно формирана трайна съдебна практика, че заплатите на висшите публични длъжности не може да са тайна".

GabrovnicaВърховният административен съд поиска математико-статистическа експертиза за избора на кмет на монтанското село Габровница. „Кандидатът за кмет Ваня Методиева спечели делото, а дали ще спечели изборите окончателно, ще стане ясно по-късно..", заяви адвокатът й Александър Кашъмов..

kashumov capital 1Адвокат Александър Кашъмов за необходимата прозрачност на държавната реклама в медиите, политиките срещу SLAPP делата и за свободата на словото

Разговаряме с адв. Кашъмов в навечерието на световния Ден на свободата на печата - 3 май, за политиките на държавата в тази особено чувствителна сфера.

Адвокат Александър Кашъмов е изпълнителен директор на фондация "Програма Достъп до информация",

G Lom vzrivМинистерският съвет иска отмяна на влязло в сила съдебно решение за 900 000 лв.

Правителството е подало в съда молба за отмяна на влязлото в сила съдебно решение, с което през януари т.г. държавата беше осъдена окончателно да плати 900 000 лв. обезщетение на близките на жертва на взрива в завод "Миджур" от 1 октомври 2014 г. Това научи "Сега" от адвокат Александър Кашъмов, който

capital slappЕвропейският парламент тази седмица прие директивата за защита от SLAPP дела срещу медии и правозащитни организации

"Това е изключително важен инструмент в защита свободата на словото, във времена, когато тя отново е застрашена в Европа".
Александър Кашъмов адвокат и изпълнителен директор на "Програма достъп до информация"

izbori mestn 1iВърховният административен съд върна делото за избора на кмет на Вършец за ново разглеждане от Административен съд – Монтана, с което беше отхвърлена жалбата срещу Общинската избирателна комисия - Вършец, за избор на кмет на община "Вършец". Това съобщават от областната структура на "Продължаваме промяната". Жалбата е от кандидата за кмет на Коалиция ПП – ДБ Недялко Томов, а адвокат е Александър Кашъмов. Жалбата и делото са върнати за ново разглеждане от друг състав на Административен съд.

Mediapool Lev insСъдът отсъди в полза на Mediapool по делото, което застрахователната компания "Лев инс" заведе срещу медията. Според адвокат Александър Кашъмов (в средата) решението на съда предпазва правото на журналистите и гражданските активисти да говорят свободно.

bgnes kashumovПрокуратурата трябва да е активна срещу пропутинската пропаганда, казва адвокат Александър Кашъмов

  • Адвокат Кашъмов, много се изговори в последните седмици за нескопосаните промени в НК, свързани с отнемането на колите на пияните шофьори. Това като че ли не е

adv aleksander kashumov- Адвокат Кашъмов, полицията вече прибира автомобили на шофьори, заловени зад волана пияни или дрогирани. В Бургас за два дни бяха взети 6 коли, дори и тир. Одобрявате ли тази мярка?

- С промените в Наказателния кодекс (НК) се въвежда отнемане на автомобил в случаите, когато дори и само формално е констатирана употреба на алкохол над 1,2 промила или на наркотични вещества и техните

sega kashumovОсновен приоритет за България остава присъединяването на страната към Конвенцията за достъп до официални документи, обявиха от Фондация „Програма достъп до информация" (ПДИ) при представянето на годишния си доклад за достъпа до информация. Заради нестабилната политическа обстановка от 2021 г. промените в Закона за достъп до информация не могат да бъдат приети на второ четене, каза председателят на програмата Александър Кашъмов, цитиран от БТА. От фондацията отново обявиха възраженията си към

Search