Press

Цацаров си осигури ново укриване на проверката за Цумгейт

tochkova tsatsarovКазусът "Цумгейт" е във ВАС от септември 2018 г., след като "Сега" с помощта на адвокат Александър Кашъмов от "Програма достъп до информация" спечели на първа инстанция делото за достъп до акта от проверката срещу Цацаров, както и всички материали по нея. Изводът на инспекторите беше, че Етичният кодекс на магистратите не е нарушен, нито престижът на съдебната власт е накърнен от поведението на Цацаров - отиването му в ЦУМ в офиса

на Георги Гергов от БСП. По време на срещата на издателя на "Сега" Сашо Дончев е оказан натиск за редакционната политика.

Заради тълкувателно дело, инициирано от него самия, ВАС спря за неопределено време делото за достъп до информация за скандала
И след края на мандата на Сотир Цацаров като главен прокурор спокойствието му по скандала "Цумгейт" е гарантирано. След като повече от година делото за достъп до информация по темата, което "Сега" води срещу Инспектората към Висшия съдебен съвет, беше протакано процедурно във Върховния административен съд (ВАС), в крайна сметка беше спряно за неопределено време. Причината е тълкувателно дело, инициирано от самия Цацаров, докато беше главен прокурор, заради противоречива съдебна практика. Интересното съвпадение е, че макар и в искането си от декември 2019 г. Цацаров да цитира редица по-стари дела, той е инициирал тълкувателното дело, едва след като лично е засегнат покрай казуса "Цумгейт". От деловодната система на ВАС не става ясно има ли някакво движение по тълкувателното дело след образуването му през юли 2019 г.

Казусът "Цумгейт" е във ВАС от септември 2018 г., след като "Сега" с помощта на адвокат Александър Кашъмов от "Програма достъп до информация" спечели на първа инстанция делото за достъп до акта от проверката срещу Цацаров, както и всички материали по нея. Изводът на инспекторите беше, че Етичният кодекс на магистратите не е нарушен, нито престижът на съдебната власт е накърнен от поведението на Цацаров - отиването му в ЦУМ в офиса на Георги Гергов от БСП. По време на срещата на издателя на "Сега" Сашо Дончев е оказан натиск за редакционната политика.

Двоен стандарт

През октомври 2018 г. ВАС остави без разглеждане жалбата на инспектората срещу публичността на всички материали от проверката му по скандала и така краят на съдебната битка за информацията изглеждаше близък. Главният инспектор Теодора Точкова обаче обжалва прекратяването и поиска отвод на двама съдии от тричленния състав. Сред мотивите й беше и това, че Галина Карагьозова и Юлия Ковачева като членове на предишния Висш съдебен съвет са настоявали Цацаров да бъде проверен. Друг аргумент на Точкова е, е че тримата съдии са включени в състава по неясни правила и в нарушение на принципа за случаен подбор. Точкова визира практиката във ВАС само докладчикът да се избира с електронната система. Въпреки многото сигнали срещу тази практика, Точкова досега никога не се е впечатлявала, нито я е обявявала за нарушение.

Петчленнен състав на съда все пак върна делото на тричленката с указания да се произнесе по искането за отвода. Така се стига до отвода на Карагьозова и Колева. Те пишат в определението си, че не са предубедени по никакъв начин, но се оттеглят, за де не остават никакви съмнения. Напомнят, че предложението им като членове на ВСС Цацаров да бъде проверен е било отхвърлено от мнозинството. И едва след това инспекторатът е започнал проверка по скандала по своя воля. Освен това съдебният спор е за достъп до обществена информация и не засяга дейността на съдиите като членове на съвета.

На 7 февруари м.г. по делото за достъп до информация бе определен нов докладчик - Диана Добрева, която го насрочи за след година, когато Цацаров вече нямаше да е главен прокурор. И така в края на януари съдебният състав спря производството, за да чака решението по тълкувателното дело. А Цацаров иска да бъде разтълкувано при каква хипотеза една жалба, подадена до ВАС е недопустима и трябва да бъде оставена без разглеждане (както стана с жалбата на ИВСС срещу решението, че информацията за Цумгейт е публична), и кога е само нередовна и трябва да бъде оставена без движение...

Цялата статия с автор Доротея Дачкова четете в "Сега"

Снимка ИВСС

©2022 Всички права запазени! Александър Кашъмов - официален сайт. Уеб агенция Кая Про ООД.
Материали от този сайт могат да бъдат публикувани в други медии само ако бъде цитиран източникът.

Search