Press

Близки на загинали при взрива в Миджур съдят държавата за 750 хил. лв.

G Lom after explosionДве дела срещу държавата, заведени от наследниците на двама от загиналите при взрива в завод "Миджур" край Горни Лом, ще гледа днес Административният съд във Видин. По едното дело ищците са трима, а по другото - двама. Всеки от тях настоява да получи 150 хил. лв. обезщетение за имуществени вреди, т.е. общо 750 хил. лв.... По трите трудови дела, с които "Сега" се запозна, Софийският районен съд е присъдил общо 1 083 760 лв. обезщетение на наследници на част от загиналите. Това са рекордни обезщетения за такъв тип дела. Адв. Александър Кашъмов,

който води делата, коментира, че сумите са много добри и са показателни за нарастващо разбиране в съдебната система за цената на човешкия живот.

По едно от делата на съпругът на една от работничките са присъдени 85 720 лв., на дъщеря й 105 720 лв., а на майка й - 50 хил. лв. 

По второто дело две деца, които са загубили и двамата си родители при инцидента, получават общо малко над 542 хил. лв. По третото дело обезщетението е 300 хил. лв.

По информация на "Сега" са водени и други трудови дела, по които са присъдени гоеми обезщетения.

Наказателното дело

Наказателното дело за взрива в момента се гледа на втора инстанция в Апелативния съд в София, след като през 2018 г. четиримата подсъдими бяха оправдани от Окръжния съд във Видин.

На съд за трагедията бяха пратени четирима - бившият собственик на завода Валери Митков, служителката по безопасността на труда Палма Иванова, бившият шеф на служба Контрол на общоопасните средства (КОС) в МВР Божидар Василев и някогашният шеф на дирекция "Международно контролирана търговия и сигурност" в икономическото министерство Ивелина Бахчеванова.

През юли апелативните съдии обявиха делото за изяснено, но още не са произнесли решението си. Последната дума по казуса ще има Върховният касационен съд.

Снимка: БГНЕС

Цялата статия с автор Доротея Дачкова четете в "Сега"

 

 

©2022 Всички права запазени! Александър Кашъмов - официален сайт. Уеб агенция Кая Про ООД.
Материали от този сайт могат да бъдат публикувани в други медии само ако бъде цитиран източникът.

Search