Radio

28 SeptДнес отбелязваме Международния ден за достъп до информация и Международния ден на правото да знам.

По този повод днес в 17:30 часа Фондация "Програма достъп до информация" ще връчи позитивни и негативни награди в областта на свободата на информация в България.

bnr varna doiПредложените промени в Закона за достъп до обществена информация са в разрез с международните стандарти и Конституцията. Това каза изпълнителният директор на Фондация „Програма достъп до информация“Александър Кашъмов по време на брифинг, на който беше представен Годишният доклад на достъпа до информация у нас. Адвокат Кашъмов припомни, че новите текстове в закона бяха предложени от депутати от коалицията ГЕРБ/СДС.

kashumov 3Депутати от ГЕРБ са внесли предложения за промени в Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ). Сред предложенията са всеки, който иска достъп до обществена информация да се идентифицира и с ЕГН, както и да трябва да доказва правен интерес или "членство в местна общност", за да получи търсената

aleksander kashumovОт Програма "Достъп до информация" подложиха на критика предлаганите от ГЕРБ промени в Закона за достъп до обществена информация. Според адвокат Александър Кашъмов промените биха премахнали прозрачноста при харченето на публичните средства и максимално ще затруднят журналистите и граждански активните хора, които търсят информация.

2010 11 15 012Не съм учуден, че освобождаването на главния прокурор не стана лесно, коментира в предаването "Позиция" на Радио Варна Александър Кашъмов – изпълнителен директор на Програма "Достъп до информация". Казусът е прецедент в най-новата българска история.

darik“Голямото жури” коментира високата политическа напрегнатост и нестабилност в България през последната седмица

"Българският гражданин е изгубен в гората и търсейки изход, се връща на същото място", коментира в "Кой говори" по Дарик адвокатът от Програма "Достъп до информация" Александър Кашъмов.

aleksander kashumovДържавният глава Румен Радев правилно се съобрази с решението на ВСС като подписа указа за освобождаването на главния прокурор Иван Гешев от поста му. Това коментира в ефира на Радио Стара Загора адвокат Александър Кашъмов, член на Висшата адвокатска колегия. Адвокат Кашъмов припомни, че

2010 11 15 012"Време е за нова политическа енергия, която да започне да решава натрупалите се проблеми в тази страна от 2017 г. - за мен това е демаркацията, в която нещата категорично започнаха да вървят надолу. Време е да се започне изплуване". Това коментира пред БНР адв. Александър Кашъмов - изпълнителен директор на програма "Достъп до информация".

ДарикГолямото жури по "Дарик радио"с гости Емилия Милчева - журналист, д-р Мина Христова - антрополог, Елена Дариева - социолог, адв. Александър Кашъмов - юрист и водещ Георги Донков

AEJ85 процента от гражданските и наказателните дела са приключили в полза на журналистите - това сочат резултатите от анализ на Антикорупционния фонд на стратегическите дела срещу публичното участие – така наречените SLAPP производства, известни и като "дела-шамари" срещу представители на медии и граждански активисти в България. Анализът се прави за първи път и обхваща 65 такива дела за периода от 2000 година до март 2023 година. Адвокат Александър Кашъмов, защитник по повечето от делата, подчерта:

darik aprilПредаване с участието на социолога Елена Дариева, антрополога Мина Христова, пиар експерта Любомир Аламанов и адвокат Александър Кашъмов.

ЦИК успя в последния момент, предвиден по кодекс, в 12 без малко, да качи окончателните резултати за изборите. Въпросът за управлението стои както преди половин година - може ли да се излъчи кабинет при

censorship3"Лев инс" с иск в Софийския градски съд срещу Mediapool

Павел Димитров и Александър Кашъмов пред БНР

Застрахователната компания "Лев инс" е завела иск в Софийския градски съд срещу Mediapool за 1 млн. лева

Search