Radio

Ал. Кашъмов: Всеки, констатирал незаконно обработване на свои лични данни, има правото да сезира КЗЛД

bnr 11 01 2016Това е случай без прецеднт за момента по мащабите си, коментира пред БНР скандала с хакерската атака срещу НАП Александър Кашъмов от програмата „Достъп до информация“. Българският гражданин трябва да очаква отговор от всички институции, които са ангажирани със случая, заяви той. По принцип правната система брани дъжавата и гражданите от кибератаките, има закон приет миналата година в изпълнение на дирекитва на ЕС, припомни Кашъмов.

 

Според него е прибързано на този етап да се коментира дали става въпрос за тероризъм, за организирана група и т.н.

„Първият отговор, който се дължи, е от Комисията за защита на личните данни, която е националният надзорен орган по защита на личните данни и по регламента и по общия регламент на защита на данните на ЕС. Трябва да чуем и прокуратурата, и полцията с техните разкрития. Бъдещето не само на България, но и на целия свят е в посока информационни технологи, сигурност на обмена на информация, сигурност на базата данни и разбмира се лесен достъп до тях“.

В случая трябва да бъдат търсени всички нарушители, смята Кашъмов – дали фирмата е или не е нарушител, трябва да бъде установено от съответните компетентни институции, които работят по случая.

„Ако който и да било констатира незаконно обработване на негови лични данни, включително достъп до тях, публикуване, предаване и т.н., той има правото да сезира сомостоятелно Комисията за защита на личните данни“.

„Нещо важно, което трябва да кажем, е че по-нататъшното използване на данни, които са защитени, няма как да бъде правомерно поне в държава като нашата, тъй като знаем че има държави, в които поне част от данъчната информация не е защитена, но тук тя е защитена и не би следвало да се ползва“.

Комисията за защита на личните данни вече работи на базата на доказателствата, които от една страна представя жалбоподавателят, от друга страна събира самата тя в хода на своята проверка, припомни Кашъмов. Според него всяко сглобяване на данни за един човек въвежда темата за личните данни.“В съвременния свят защитата на личните данни не е лесна задача. Мисля, че трябва да се внесе и успокоение. Като че ли прекалено много паника се всява в този казус. Възможности да се сглобят данни за един човек съществуват много и чрез публичните регистри. Това не означава, че е забранено да ползваме публичните регистри, напротив – те бранят нашите права и обществени интереси“.

„Не бива да прекалаяваме със страховете. Трябва да има баланс, трябва комисията да си е на мястото, да се следят нарушенията, но същевременно трябва да е ясно, че хората не могат да бъдат тотално скрити в частната сфера. В съвременния свят и цивилизация хората са наполовина публични, наполовина защитени в личната си сфера“.

Основният принцип е според Кашъмов е, че държавата трябва да бъде прозрачна за гражданите и обратно – гражданите не трябва да бъдат прозрачни за държавата. Това приниципът на демокрацията.

„В този ред на мисли трябва да коменитраме и изявления от типа на това, че заподозрени,бъдещи обвиняеми и т.н. били длъжни да съдействат за разследването на самите тях. Това не е така в правовата държава и не може да бъде така. Нито пък може да бъдат изваждани на светло данни на граждани заради такива цели като държавна политика или нещо такова. Трябва всяка институция да си свърши работата“.

Хората трябва, съгласно Европейската конвенция за правата на човека, да бъдат информирани след време и трябва да имат право на обезщетение когато се установи, че е имало навлизане в тяхната лична сфера и това е било незаконосъобразно, смята Кашъмов.

Цялото предаване слушайте в интернет страницата на БНР

©2021 Всички права запазени! Александър Кашъмов - официален сайт. Уеб агенция Кая Про ООД.
Материали от този сайт могат да бъдат публикувани в други медии само ако бъде цитиран източникът.

Search