TV Stations

novinite na novaТрите имена и адрес на избирателите са личните данни, които всеки може да види от улицата. Личните ни данни обаче се защитават от закон, европейски регламент и Конституцията, обяснява адвокат Александър Кашъмов.

btv noviniteБТВ новините: 67% от европейците знаят за съществуването на Общия регламент за защита на личните данни на територията на ЕС или както е по-известен този документ - GDPR... Сред другите причини европейците да пропускат текстовете е и подценяване на значението им. Според адвокат Александър Кашъмов обаче това е грешка. "Проблемът може би е по-скоро там, където няма опция примерно човек да се откаже от това да се събират за него лични данни. Иначе хората трябва да се информират. Виждате, че все повече ... и скандалът с личните данни на НАП показва това - хората все повече трябва да се образоват", категоричен е Кашъмов.

novinite ntvПри подобни разследвания обаче има дупка в закона - фирмите не са задължени да декриптират информацията в полза на службите. „Тук има празнота в законодателството. Няма ред, по който да бъде задължена фирмата да съдейства, но е възможно експерт да работи по преодоляването на това криптиране. Такъв казус трябва да се реши от съда при нежелание някой да съдейства”, каза пред Нова телевизия адвокатът Александър Кашъмов от програмата „Достъп до информация”.

btv tazi sutrin 2БТВ, Тази сутрин: Александър Кашъмов от "Програма достъп до информация" не отхвърли възможността хората да бъдат изнудвани заради информацията, която изтече. "Това би било нарушение на закона, в някои случаи - и престъпление", заяви той.

Кашъмов бе катеоричен, че българските институции трябва сериозно да погледнат на случая, а българското общество да бъде информирано.

btv nap techАко данни на човек, които се съдържат в документите на НАП, изтекат примерно в публичното пространство, и това доведе до определени коментари на факти и обстоятелства, свързани с този човек, тогава той би могъл да претендира и неимуществени вреди, заяви Александър Кашъмов от Програма "Достъп до информация".

kashumov btv noviniteБТВ Новините: Юристи предупреждават, че достъпът до обществена информация е застрашен. Експерти в сектора алармират, че с последните промени законът, който е на практика гарант за прозрачността на институциите, е обезсилен. Адв. Александър Кашъмов е убеден, че с тази промяна законът, който гарантира прозрачността на институциите, на практика се осакатява. "Например един гражданин, който иска копие на документ от бюджета, примерно общинския, в Силистра и гражданин, който иска копие от такъв

kashumov tv evropaЖурналистът Росен Босев бе осъден от български съд на глоба от хиляда лева във връзка с негов коментар за фалита на КТБ. Адвокат Александър Кашъмов в студиото на "Свободна зона с Георги Коритаров" на ТВ Европа с коментар по казуса. Има ли нужда от журналистически имунитет заради свободата на словото?

kashumov svobodna evropa 2Адв. Александър Кашъмов за "Свободна Европа": Този казус за санкциите, наложени тогава от Комисията по финансов надзор, оглавявана от Стоян Мавродиев, беше толкова широко известен - той придоби европейска известност. Имаше специален доклад на Съвета на Европа по отношение на свободата на словото в България. Имаше реакция, доколкото си спомням, от Репортери без граници, други международни организации. На следващо място прави впечатление, че самият съдия-докладчик по делото на Росен Босев е била, така да се каже, герой на медийни публикации с автор Росен Босев. И без човек да има юридическо образование

slavishow kashumov 2Актуален гост в предаването беше адвокат Александър Кашъмов, който коментира промените в Закона за защита на личните данни, ограничаващи разследващата журналистика.

Един от главните принципи на достойната журналистика е да не издаваш източниците си на информация. Това е основополагащ принцип в разследващата журналистика във всички демократични държави. От 10 години насам ние не сме държава със свободна журналистика - казват "Репортери без граници", в чиято класация България се срива стабилно и постоянно.

kashumov debatiДебати: Правозащитни организации, включително Програма достъп до информация, изразиха притеснения. Какви са основните ви опасения?

Ал. Кашъмов: Действително, първо трябва да кажем, може би, че като цяло измененията в Закона за защита на личните данни са едни необходими изменения. Те трябваше да бъдат направени, за да съобразим европейското законодателство. Част от предложенията на Програма достъп до информация в обществения дебат бяха възприети. Беше подобрен текстът,

kashumov svobodna evropaАдвокат Александър Кашъмов пред "Свободна Европа": В действителност тогава има сблъсък между журналистиката и защитата на личните данни, когато се прави журналистическо разследване - когато се снимат хора, когато се вадят документи. Най-често журналистическите разследвания са в обществен интерес, това е основно правило. Също така журналистите и медиите имат изконното право да определят кое е от обществен интерес. В този смисъл формалното записване на 10 критерия, според които ще се преценява дали нещо било свобода на словото или пък е нарушаване на защитата на личните данни създава един намордник на

btv npkАлександър Кашъмов и Данаил Кирилов с коренно различни гледни точки за новите текстове в НПК и антикорупционния закон

Право на властите до 48 часа да не уведомяват близките на задържан (или 24 часа – ако е дете), начало на процеса срещу него без четене на обвинителния акт и процедура по отнемане на имуществото му даже ако бъде признат за невинен.

Page 1 of 7

©2020 Всички права запазени! Александър Кашъмов - официален сайт. Уеб агенция Кая Про ООД.
Материали от този сайт могат да бъдат публикувани в други медии само ако бъде цитиран източникът.

Search