TV Stations

ЖЕЛЯЗНА ЗАЩИТА ИЛИ ХАОС: Как ще ни засегнат новите правила за личните данни?

kashumov gdpr „Наистина от 2002 г. у нас има Закон за защита на личните данни и комисия, която работи вече няколко мандата. Важно е да не се стигне сега до една свръхзащита на данните, до една нова засилена и небалансирана дейност, каквато опасност съзираме заедно с други организации в предложените изменения на закона”, коментира адвокат Александър Кашъмов от програма „Достъп до информация”.

Новините на "Нова", репортаж от 25 май 2018

 Някои адвокати обаче сигнализират, че може да бъде нарушена адвокатската тайна.

„Това е така, защото се предлага една разпоредба, според която никаква тайна не може да бъде противопоставена на проверките, които ще се извършват от надзорния орган. Адвокатската тайна обаче е една степен на висша връзка на доверие между адвокат и клиент. От тук идва и притеснението, защото не може да се преглеждат адвокатски книжа заради това, че се извършва контрол за защита на личните данни”, поясни Кашъмов.

ЕС с нови закони за защита на данните след скандала с Facebook

„Хората, трябва да знаят, че това не е веднъж и завинаги. тоест дори и да дадем съгласие, то може да бъде оттеглено. имаме право на защита и можем да искаме блокиране на информацията”, каза адвокатът Александър Кашъмов.

Часове след влизането в сила на новите правила, вече има и първа жалба - от австрийски студент. Според него, чрез така наречения избор, социалните мрежи заплашвали потребителите.

„Аз съветвам хората да четат! Да четат внимателно и да помислят дали искат защита на лични данни или искат дадена услуга”, каза Кашъмов.

Гледайте целия репоргаж на Новините на Нова

©2020 Всички права запазени! Александър Кашъмов - официален сайт. Уеб агенция Кая Про ООД.
Материали от този сайт могат да бъдат публикувани в други медии само ако бъде цитиран източникът.

Search