Интернет издания

PDIОт "Програма достъп до информация" искат, ако изобщо е нужен такъв закон, в него да залегнат само превантивни мерки срещу корупцията, а другите да си останат за полицията, съда и прокуратурата
В остро становище до министъра на правосъдието Цецка Цачева, Фондация "Програма достъп до информация" (ПДИ) се обявява срещу внесения проект на Закон за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество.

aleksandar kashamovТова каза пред Фрог нюз адвокат Александър Кашъмов по повод скандалните предложения на ГЕРБ във въпросният закон, които лишават възможността на хора и организации да се жалват от произвола на държавата. Кашъмов е ръководител на правния екип на „ Програма достъп до информация”. Ето какво още обясни той във връзка с разразилия се скандал:

danail kirilovПриетите днес промени в Закона за опазване на околната среда, които предвиждат обжалването на решенията за Оценка на въздействието на околната среда (ОВОС) да бъде само на една инстанция, и въвеждането на съдебно производство, което трябва да приключи до 6 месеца от подаване на жалбите, трябва да бъдат отхвърлени.

kashumov 2016Г-н Кашъмов, алармирахте за нещо особено тревожно – че се кроят промени в Административно-процесуалния кодекс (АПК), които ще върнат държавата в тоталитарното, авторитарното или олигархичното ѝ битие, в което гражданинът бива притискан и е никой и по закон. Какво се случва?

BNBТричленен състав на Върховния административен съд реши, че БНБ няма основания да отказва достъп до двата надзорни доклади за състоянието на Първа инвестиционна банка (ПИБ) от 2012-та до 2015-та година. Делото е заведеното от сайта "Биволъ", а адвокат по него е Александър Кашъмов от "Програма Достъп до информация".

snimka praven svjatРъководителят на правния екип в Програма достъп до информация - адвокат Александър Кашъмов и журналистът от BiT Илия Вълков спечелиха на първа инстанция дело срещу президентската институция за достъп до стенограмата от консултациите при президента на 14 юли 2014 г., съобщи "Капитал" Това е второто заседание при президента Росен Плевнелиев през лятото на 2014 г., на което се обсъжда кризата с КТБ и изхода от нея с участие на политици, ръководството на БНБ.

temidaВсяка информация, която се създава или съхранява от органите на власт, е обществена, независимо от формата, в която е записана. ЗДОИ е нарушен, коментира адвокат Александър Кашъмов

автор: Ралица Петрова

Как съдиите обсъждат процедурата за избор на членове на Висшия съдебен съвет, кого да издигнат и дали да имат единна кандидатура, не е обществена информация. Нещо повече, самите магистратите не желаят изразените позиции да стигат до медиите. Това се казва по същество в отказите на петима председатели на съдилища от Хасковския район да предоставят копия от протоколите от общите събрания, на които е обсъждан предстоящият избор на членове на ВСС, които "Правен свят" поиска по реда на Закона за достъп до обществена информация.

Зачестиха случаите, в които институциите, срещу които са заведени дела поради отказан достъп до информация, претендират разноски в размер на възнаграждение за юрисконсулт. Още по-проблематично е, че съдилищата действително присъждат тези разноски. Докато през миналото десетилетие случаите на поискани и възстановени разноски във формата на юрисконсултски възнаграждения бяха рядкост, днес това е практика.

822036-lОбществото трябва да узнае равносметката за начина, по който се движеше проектът след възобновяването му през април 2004 г.
Осъждането на България в началото на лятото на 2016 г. да плати на руската фирма "Атомстрой експорт" обезщетение на значителна стойност възобнови дискусиите около АЕЦ "Белене".

monika bivolС публикациите за европейския грант получен от фирмата на Моника Станишева Биволъ е спазил правилата на добросъвестното журналистическо разследване и се е придържал към добрата журналистическа практика.

mediapool-2016Осъждането на България в началото на лятото на 2016 да плати на руската фирма "Атомстрой експрорт" обезщетение на значителна стойност възобнови дискусиите около АЕЦ "Белене". Има ли смисъл от проекта, да се продават ли реакторите, до какви рискове и загуби може да доведе евентуален опит за възобновяването му? Към отговор на тези въпроси е логично да се пристъпи едва след равносметка и припомняне на обстоятелствата, които съпътстваха движението на този проект през последните дванадесет години.

Страница 1 от 4

©2018 Всички права запазени! Александър Кашъмов - официален сайт. Уеб агенция Кая Про ООД.
Материали от този сайт могат да бъдат публикувани в други медии, само ако бъде цитиран източникът.

Search