Radio

Дарик спечели: Заплатите на шефовете на „Пловдив 2019“ са публични, постанови Съдът

plovdiv 2019Фондацията е натоварена с отговорната задача да работи за реализацията на проекта “Пловдив Европейска столица на културата 2019”, който излиза далеч извън рамките на града и на страната и е единствен за България“, заяви на първото и единствено заседание по делото адвокат Александър Кашъмов- юрист в правния екип на Програмата за достъп до информация, представляващ Искра Койчева от Дарик радио.

Журналистите от Дарик радио и ПловдивПрес Искра Койчева и Ваня Драганова печелят делото срещу отказа на Община

Пловдив да съобщи заплатите на шефовете на „Пловдив 2019“. Решението на магистратите от Административния съд в града е от преди минути.

До тук се стигна след като двете журналистки обжалваха отказа на местната управа да оповести месечните възнаграждения на артистичния и изпълнителния директор на общинската фондация Светлана Куюмджиева и Кирил Велчев.

Според отговора на администрацията на подаденото заявление по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ), възнагражденията им не били публична, а лична информация.

„Исканата информация безспорно е обществена, тъй като е свързана с разходването на средства от общинския бюджет и не представлява защитени лични данни. Повече от половината от приходите на общинската фондация за предходната бюджетна година се финансират от общинския бюджет. В случая е налице надделяващ обществен интерес от разкриването на исканата информация, още повече че в обществото има широк дебат как фондацията харчи средствата в бюджета си и затова всички нейни разходи трябва да са публични.

Снимка: Дарик Пловдив

Целия материал е достъпен в сайта на Дарик радио

Search