Press

kashumov capital 1Адвокат Александър Кашъмов за необходимата прозрачност на държавната реклама в медиите, политиките срещу SLAPP делата и за свободата на словото

Разговаряме с адв. Кашъмов в навечерието на световния Ден на свободата на печата - 3 май, за политиките на държавата в тази особено чувствителна сфера.

Адвокат Александър Кашъмов е изпълнителен директор на фондация "Програма Достъп до информация",

G Lom vzrivМинистерският съвет иска отмяна на влязло в сила съдебно решение за 900 000 лв.

Правителството е подало в съда молба за отмяна на влязлото в сила съдебно решение, с което през януари т.г. държавата беше осъдена окончателно да плати 900 000 лв. обезщетение на близките на жертва на взрива в завод "Миджур" от 1 октомври 2014 г. Това научи "Сега" от адвокат Александър Кашъмов, който

capital slappЕвропейският парламент тази седмица прие директивата за защита от SLAPP дела срещу медии и правозащитни организации

"Това е изключително важен инструмент в защита свободата на словото, във времена, когато тя отново е застрашена в Европа".
Александър Кашъмов адвокат и изпълнителен директор на "Програма достъп до информация"

izbori mestn 1iВърховният административен съд върна делото за избора на кмет на Вършец за ново разглеждане от Административен съд – Монтана, с което беше отхвърлена жалбата срещу Общинската избирателна комисия - Вършец, за избор на кмет на община "Вършец". Това съобщават от областната структура на "Продължаваме промяната". Жалбата е от кандидата за кмет на Коалиция ПП – ДБ Недялко Томов, а адвокат е Александър Кашъмов. Жалбата и делото са върнати за ново разглеждане от друг състав на Административен съд.

Mediapool Lev insСъдът отсъди в полза на Mediapool по делото, което застрахователната компания "Лев инс" заведе срещу медията. Според адвокат Александър Кашъмов (в средата) решението на съда предпазва правото на журналистите и гражданските активисти да говорят свободно.

bgnes kashumovПрокуратурата трябва да е активна срещу пропутинската пропаганда, казва адвокат Александър Кашъмов

  • Адвокат Кашъмов, много се изговори в последните седмици за нескопосаните промени в НК, свързани с отнемането на колите на пияните шофьори. Това като че ли не е

adv aleksander kashumov- Адвокат Кашъмов, полицията вече прибира автомобили на шофьори, заловени зад волана пияни или дрогирани. В Бургас за два дни бяха взети 6 коли, дори и тир. Одобрявате ли тази мярка?

- С промените в Наказателния кодекс (НК) се въвежда отнемане на автомобил в случаите, когато дори и само формално е констатирана употреба на алкохол над 1,2 промила или на наркотични вещества и техните

sega kashumovОсновен приоритет за България остава присъединяването на страната към Конвенцията за достъп до официални документи, обявиха от Фондация „Програма достъп до информация" (ПДИ) при представянето на годишния си доклад за достъпа до информация. Заради нестабилната политическа обстановка от 2021 г. промените в Закона за достъп до информация не могат да бъдат приети на второ четене, каза председателят на програмата Александър Кашъмов, цитиран от БТА. От фондацията отново обявиха възраженията си към

3ta vyzrastМай 2019 г.

Видеоклип на „Възраждане“ за поредните избори: млад мъж с две автоматични оръжия открива безразборна стрелба в пълна с хора зала. 10-секундният масов разстрел е последван от надпис „Възраждане. Само ние можем“. Следват кадри с ръка, зареждаща автомат, посочен е и номерът на бюлетината на формацията.

sega ana al"Това ни връща към мрачните времена на комунизма", коментира адвокат Кашъмов

С мнимото оправдание "да има дебат" може да отворим дискусия за връщането на смъртното наказание или за премахването на текста от Конституцията, че всички хора се раждат свободни и равни по достойнство и права и са равни пред закона. Дали изобщо трябва да се дискутират основни принципи на демокрацията?

rule of law councilПред Съвета бе поставен въпросът относно предложените за второ четене в парламента изменения в Закона за достъп до обществена информация, предизвикали обществен отпор. Нито една от 47-те държави в Европа не търси „правен интерес“, за разрешаване на достъп до информация, даде пример адвокат Александър Кашъмов.

ega parliamentПП-ДБ зове ГЕРБ да оттегли проекта за скриването на публичните харчове

Зловещо се разваля Законът за достъп до обществена информация, коментира пред "Сега" адвокат Александър Кашъмов от "Програма достъп до информация".

ГЕРБ дадоха заден за предложенията си, с които се опитаха да минират Закона за достъп до обществена

Search