Press

ГЕРБ даде заден и обеща да не ограничава достъпа до информация

ega parliamentПП-ДБ зове ГЕРБ да оттегли проекта за скриването на публичните харчове

Зловещо се разваля Законът за достъп до обществена информация, коментира пред "Сега" адвокат Александър Кашъмов от "Програма достъп до информация".

ГЕРБ дадоха заден за предложенията си, с които се опитаха да минират Закона за достъп до обществена

информация и на практика да го обезсмислят. От партията излязоха със специална позиция, че няма да допуснат ограничаване на правото на достъп до информация.

Все пак ако предложенията на ГЕРБ, внесени между двете четения на проекта минат, се слага край на публичността на харченето на публичните средства и максимално се затрудняват журналистите и граждански активните хора, които търсят информация.

Както "Сега" писа вчера промените са внесени между първо и второ четене на разглеждането на проект на Министерския съвет, с който най-сетне да бъде въведена евродиректива от 2019 г. за отворените данни и повторното използване на информацията от обществения сектор.

9 депутати от ГЕРБ обаче, начело с Анна Александрова, използват случая, за да прокарат идеите на Националното сдружение на общините. Като например се предлага всеки, който иска достъп до обществена информация, вече да се идентифицира и с ЕГН, както и да трябва да доказва правен интерес или "членство в местна общност". Предвижда се също първичната счетоводна документация да не се смята за обществена информация. Това означава да потънат всички документи за плащания на публични средства, както и от европейски фондове.

Зловещо се разваля Законът за достъп до обществена информация, коментира пред "Сега" адвокат Александър Кашъмов от "Програма достъп до информация". Според него предложените промени са падане под нивото от 2000 г., когато е приет законът. "Това ни връща в най-тежките времена на комунистическия режим, когато хората нямаха право на информация, а само задължение да слушат държавната пропаганда", посочи той.

Анна Александрова (ГЕРБ), коментира днес пред "Сега", че с колегите ѝ са припознали и внесли предложенията на общините, за да се получи дебат. Но това, според нея, не означава, че текстовете ще минат. Александрова например смята, че първичната счетоводна документация не трябва да се изключва от определението за обществена информация. "Нито едно от предложенията не е на всяка цена", посочи Александрова. Но пък каза и че тя "държи" да остане текстът за това заявителите да посочват ЕГН, тъй като имало много злоупотреби - хора, които дават грешни имена, например, търсят информация. Всеки обаче има конституционно право да търси и получава обществена информация и в този смисъл изискването за ЕГН е напълно излишно. Това означава, например, прокуратурата или КПКОНПИ да проверяват по ЕГН дали някой съществува, преди да му дадат информация.

Александрова прогнозира още, че и изискването да се доказва принадлежност към местна общност вероятно ще отпадне. Няма да остане нищо, което ограничава достъпа до информация, зарече се тя и подчерта, че е много "за" да има публичност и прозрачност.

ГЕРБ пратиха и официална позиция, че предстои постъпилите текстове да бъдат разглеждани от работна група, в която ще участват представители на всички парламентарно представени партии, както и всички заинтересовани страни в процеса "достъп до обществена информация". "ПГ на ГЕРБ-СДС няма да допусне нарушаване и ограничаване правото на гражданите да задават въпроси чрез ЗДОИ до институциите в страната", гласи позицията на партията и припомня, че в сдружението на общините членуват кметове, издигнати и подкрепени от различни политически сили.

Междувременно коалицията ПП-ДБ призовава ГЕРБ да оттегли промените. Потърсен от "Сега" Стою Стоев (ПП) обясни, че частта за първичните счетоводни документи няма да получи подкрепата на ПП в комисията за прякото участие на гражданите и взаимодействието с гражданското общество, която е водеща в случая. Депутатът, който е и председател на правната комисия, посочи, че с колегите си ще се придържат към внесения от Министерския съвет законопроект. По думите му предложенията, лансирани от ГЕРБ не трябва да се приемат, защото са връщане назад. Той призова колегите си от ГЕРБ да ги оттеглят.

Антоанета Цонева (ДБ), която също е член на комисията, коментира, че становището на "Програма достъп до информация" дава достатъчно аргументи да не се подкрепят предложенията на ГЕРБ. Според нея позицията на ПДИ трябва да е водеща в случая, тъй като те имат огромен опит по темата.

Снимка: Илиана Димитрова

Целия материал с автор Доротея Дачкова четете в Сега

Search