Radio

Кашъмов: Не може да има тотално несменяеми!

2010 11 15 012Не съм учуден, че освобождаването на главния прокурор не стана лесно, коментира в предаването "Позиция" на Радио Варна Александър Кашъмов – изпълнителен директор на Програма "Достъп до информация". Казусът е прецедент в най-новата българска история.

Държавният глава Румен Радев правилно се съобрази с решението на ВСС като подписа указа за освобождаването на главния прокурор Иван Гешев от поста му, заяви адвокат Александър Кашъмов, член на Висшата адвокатска колегия.

Адвокат Кашъмов припомни, че още през 2019 година група известни адвокати подписаха открито писмо до ВСС, с което взеха отношение относно качествата на Гешев, в това число за позицията на главен прокурор, тъй като тогава той беше единствен кандидат.

За първи път в историята на България един от т.нар. "трима големи" в съдебната система е отстранен от длъжност.
Ситуацията трябва да бъде широко обсъдена сред професионалните общности, смята адв. Кашъмов. По закон, при предсрочно прекратяване на мандата на един от тримата големи, ВСС има 7 дни да открие нова процедура за избор. Тя може да трае около 3 месеца.

Самият Гешев има право поиска да бъде възстановен на длъжност прокурор във Върховната касационна или Върховна административна прокуратура. Решението се взима от Прокурорската колегия на ВСС.

Цялото интервю на Валери Великов с адв. Кашъмов може да чуете по БНР, Радио Варна

Search