TV Stations

Ще бъде ли прекратен мандатът на Иван Гешев

Nova„Още преди неговото назначаване, предупредихме в отворено писмо, че този човек не може и не бива да бъде главен прокурор. Въпреки това, ВСС го избра”, припомни Александър Кашъмов, адвокат от Програма "Достъп до информация".

Коментар на адвокати

Вчера след над 15-часово заседание, Висшият съдебен съвет отложи дебатите и гласуването по отстраняването на главния прокурор Иван Гешев. То ще продължи в понеделник в 09.00 ч. Първото предложение за освобождаване, свързано с израелския експерт на мястото на взрива от 1 май, беше оттеглено още в началото.

„Още когато част от вносителите си оттеглиха искането за отстраняване на Гешев беше ясно, че нагласите ще се променят. Остана второто искане и обсъждането продължи до 00.00 ч. Там си пролича желанието на главния прокурор да бави това решение максимално. Най-малкото защото за времето, в което тече процедурата, той продължава да е главен прокурор и част от хората си променят мнението", коментира Петър Славов, адвокат от "Правосъдие за всеки".

„Още преди неговото назначаване, предупредихме в отворено писмо, че този човек не може и не бива да бъде главен прокурор. Въпреки това, ВСС го избра”, припомни Александър Кашъмов, адвокат от Програма "Достъп до информация".

Вчера имаше искания за изслушване на свидетели, които да коментират емоционалното състояние на Гешев.

„Очаквам в близките дни той да поиска спиране на това производство”, каза още Славов. Според него този състав на ВСС, с изтекъл мандат, няма да вземе решение. Но ако успеят да отстранят Гешев и президентът подпише указа, могат да започнат и процедура по избиране на нов главен прокурор.

„Действащите депутати трябва да помислят за смяна на ВСС, за реформите и за прозрачни процедури. Когато бъде избрана парламентарната квота, трябва да бъде избрана и съдебната. Съответно процедурата може да остане недовършена, а при нов състав е ясно, че главен прокурор ще се избере от него.

„Трябва да има сериозно, широко обществено обсъждане сред професионалните гилдии. Не трябва да се оставя в ръцете единствено на политиците да правят съдебни реформи”, каза още Кашъмов.

Кадър: Нова телевизия

Гледайте целия разговор в сайта на Нова телевизия

Search