TV Stations

Юрист: Изборът на нов главен прокурор не трябва да бъде „на тъмно“

euronews kashumovмаше голям консенсус по отношение на решението на Висшият съдебен съвет да спре процедурата по избор на нов главен прокурор до произнасяне на Конституционния съд. Това каза в ефира на Euronews PrimeTime адвокат Александър Кашъмов. Това по думите му е правилно от юридическа гледна точка, защото когато налице е висящ спор, е редно процедурата да бъде спряна.

Делото е допуснато от Конституционния съд, което означава, че ще има решение по това дело. Бившият главен прокурор Иван Гешев е поставил поредица от въпроси, а един от тях е дали е бил конституционосъобразно освободен той.

Не можем да знаем дали следващ Висш съдебен съвет непременно ще бъде по-добър от този, защото много пъти през тези години видяхме, че въпреки ужаса, с който гледахме дадем състав на ВСС, след това се избираше по-лош, независимо от промените, каза още адвокат Кашъмов. Конституционният съд ще се произнесе по няколко въпроса едновременно и ако той се произнесе по въпроса дали е допустимо да има изцяло нов избор на Висш съдебен съвет, важно е какъв ще бъде отговорът на този въпрос, отбеляза още юристът.

Не бива да се бърза прекомерно с избора на нов главен прокурор, защото това трябва да стане публично, с публично известни номинации, които да бъдат поставени на обществено обсъждане. Това не бива да става „на тъмно“ и изборът да бъде претупан, категоричен беше Александър Кашъмов.

Кадър: Ewronews

Целия разговор гледайте в сайта на Euronews

Search